Thursday, June 9, 2011

Жестоко: Булка на 5 години



Булка на 5 години. Тази възраст в части на Индия се смята за достатъчно зряла за встъпване в брак. Макар подобни бракове да са забранени в страната, те не могат да бъдат спрени. Церемониите се осъществяват тайно и в ранните часове.



12 милиона невръстни момиченца годишно всътпват в брак с по-възрастни от тях мъже. Някои от тях са на по 5 годинки. И докато в Индия децата-булки са омъжвани за от 4 до 5 години по-възрастни от тях момчета, то в Йемен, Афганистан, Етиопия и други страни практиката е далеч по-жестока. Често пъти родителите омъжват малките си дъщери за вдовци или за мъже над 50 години. Често пъти тези мъже не изчакват пубертета на съпругите си, а ги насилват сексуално още преди те да съзнават, какво се случва с тях. Често пъти тези бракове са бизнес или уреждане на дългове.



Някои от невръстните булки дръзват да се борят срещу съдбата си. Преди три години случаят на Нуджуд Али обиколи целия свят. 10-годишното тогава момиченце от Йемен отиде само в съда и поиска развод от 30-годишния си съпруг, който я биел и изнасилвал. Тя получи отново детството си и направи фурор с кингата си "Нуджуд Али, на 10 години и разведена".




Не всички обаче имат нейния кураж. В отчаянието си много от децата булки се самозапалват.




No comments: